Главная » Статьи » Рефераты » Без категории |
I nivel. RestabilireaAcest nivel se obţine în primele 6 luni după accidentul vasculr cerebral.
Mecanismul ce permite să atingem nivelul compensaţiei îl prezintă reorganizarea compensatorie, includerea în îndeplinirea funcţiilor sistemelor cerebrale care înainte nu le îndeplineau. Dar la acest nivel nu se atinge o restabilire completă a funcţiilor, mişcările sînt schimbate, cu defect.
Se cunosc două tipuri de reabilitare: 1. staţionară 2. de ambulator 1. cinetoterapeuticul 2. fizioterapeuticul 3. psiholog medical 4. psihoterapiutul 5. lucrător al sferei sociale 6. logoped 7. neuropsiholog 8. lucrător în sfera muncii. Măsurile de bază a reabilitării sînt: 1. Cinetoterapia 2. Psihoterapia 3. Restabilirea funcţiilor corticale superioare 4. Terapia prin muncă 6. Fizioterapia Perioada acută, durata ei, este determinată regresul procesului de dislocare şi edem cerebral. În ictus hemoragic durata 1,5 – 6 săpt. În ictus iscemic 1 –4 săpt. Măsurile de recuperare se încep cît mai precoce, dar după stabilizarea bolnavului. Reabilitarea pasivă ce include cinetoterapia, masajul, gimnastica pasivă, respiratorie se începe din primele zile.
Cinetoterapia - 1. poziţiile anumite 2. mişcările pasive 3. gimnastica respiratorie 4. privirea fixată şi motilitatea oculară 5. masajul · ictus ischemic – la 2-4 zi
Alterarea periodică a poziţiei membrelor în poziţia bolnavului pe spate şi pe o parte. Poziţia pe spate Poziţia pe partea sănătoasă.(des.4.2.) Membrele paretice ocupă o poziţie flectată. Mîna se flectează în articulaţia umărului şi cotului, se pun pe o pernuţă, piciorul se flexează în articulaţia coxofemurală, genunchiului şi talocrurală, se aranjează pe altă pernă. Dacă tonusul muscular nu s-a mărit, poziţia pe spate şi pe o parte se alterează la fiecare 1,5-2 ore, iar pe partea sănătoasă 30-50 min.
Alterarea poziţiilor pe spate, partea sănătoasă şi partea bolnavă. I. Poziţia pe spat (des. 4.3.) II. Poziţia pe partea paretică (des. 4.4.) Coapsa piciorului paretic se aranjează în extensie, articulaţia genunchiului în flexie uşoară. Mîna paretică să întinde pe pernă. Mîna sănătoasă se aranjează pe pernă sau pe corp. Piciorul sănătos – poziţie pe pernă uşor flectat în articulaţia genunchiului şi cocsofemorală. III Poziţie pe partea sănătoasă (des. 4.5.) Piciorul paretic uşor flectat în articulaţia coxofemorală şi artiulaţia genunchiului, gamba şi planta sînt plasate pe pernă.
În fiecare articulaţie se fac 5-10 mişcări. Mişcările pasive se asociază cu gimnastica respiratorie şi învăţarea bolnavului în relaxarea activă a muşchilor. La efectuarea mişcărilor pasive un rol se acordă apariţiei sinchineziilor în membrele paretice. La efectuarea mişcărilor în membrul inferior cu scop de a preîntîmpina apariţia sinchineziilor în mîna paretică bolnavul încleaştă degetele mîinilor “în lacăt”, sau apucă cu palmele articulaţiile cotului. În timpul cînd metodistul face mişcări pasivi în piciorul paretic, bolnavul cu mîna sănătoasă face mişcări cu mîna paretică opuse celor sinchinezice. în membrele superioare picioarelor paretic poate fi fixat cu o langetă.
ictus hemoragic –la 15-20 zi ictus ischemic-la 7-10 zi de boală.
ictus hemoragic – la 6-8 zi de boală. Exerciţiul Poziţia iniţială şi metodica de afectuare Culcat pe spate pe o suprafaţă orizontală, mîinele de-a lungul corpului, piciorul sănătos flectat în articulaţia genunchiului şi sprijinit planta de pat, piciorul paretic se aranjează pe cel sănătos, apoi gamba piciorului paretic se extinde în articulaţia genunchiului sub < 180 º, şi se susţine de metodist. Bolnavul menţine gamba în poziţia dată – vertical. Culcat pe burtă, flexată în articulaţia genunchiului sub < 90 º, gamba poziţionată în poziţie verticală şi susţinută de metodist. Bolnavul se stăruie să menţină gamba în poziţie verticală. Culcat pe o suprafaţă orizontală, pe spate, piciorul paretic flexat sub < drept în articulaţia coxo-femurală şi articulaţia genunchiului, gamba susţinută de metodist. Bolnavul susţine coapsa în poziţie orizontală dată.
În faţa bolnavului se aranjează o taburetă. Pacientul întinde mîna paretică înainte, susţinînd-o cu mîna sănătoasă, se apleacă înainte aşa ca capul să fie înaintea picioarelor şi se ridică. Ajutorul stă din partea hemiparezei susţinînd bolnavul, iar mîna ajutorului să fie aranjată în regiunea articulaţiei coxo-femurale sănătoase, cealaltă mînă – pe genunchiul piciorului paretic. | |
Просмотров: 239 | |
Всего комментариев: 0 | |